Een prikkel-arme terugreis

We zitten bij elkaar met een klein groepje, om Mindfulness oefeningen te doen. Het onderwerp inspireert mij: hoe kun je je aandacht zo focussen, dat alleen de voedende, verrijkende invloeden binnen komen? Je wordt in het leven overspoeld met van alles en nog wat, dat je gedachten vervuilt, je belast en de verkeerde kant op stuurt. Net als met eten kun je er letterlijk misselijk van worden.

Op de terugreis naar huis, stap ik op de fiets en lees ‘hoogspanning – levensgevaar’, op een elektriciteitshuisje. De woorden en de betekenis ervan komen binnen in mijn gedachten, terwijl ik dat niet wil. ‘Leesdwang’ werd dat zo mooi genoemd door Kees van Kooten. Ja, daar heb ik in hoge mate last van. Een trui of t-shirt met een opschrift moet ik altijd meteen lezen en erover nadenken, welke bedoeling daar achter ligt.
Laat ik op deze fietstocht mezelf afsluiten voor dat soort invloeden, neem ik me voor.

Bij de supermarkt: “wilt u een krantje, mevrouw?”. Ik kijk de jongen niet aan, mijn blik naar beneden gericht. Ik wil niet eens zien welke krant hij aanbiedt.
“Nee”, zeg ik.
“Weet u het zeker?”
“Ja”, antwoord ik nors.
“Sodemieter op met je krant”, denk ik. Het valt nog niet mee me helemaal af te sluiten van mijn omgeving.
In de supermarkt lukt dat aardig. Ik heb een paar dingen nodig en weet precies waar ik ze kan vinden. Snel er doorheen, afrekenen bij de zelfscan-kassa. Heerlijk, ik kan weer naar buiten.

Thuis lees ik de tekst van de Boeddha nog eens door:

Je verre houden van dwazen,
leven in het gezelschap van wijzen,
eer bewijzen aan hen die het waard zijn geëerd te worden –
dat is het grootste geluk.

Vrieda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s