Zelf doen!

Als peuter schijn ik vaak “zelf doen!” te hebben geroepen, en dat kan ik me goed voorstellen. Als kind had ik al het idee, dat ik dingen vaak beter zelf kon doen, dan het aan anderen (inclusief mijn ouders) over te laten. Nog ken ik mijzelf als iemand die alles het liefst zelf doet, en op mijn manier. ‘Eigenwijs’ word ik wel genoemd, en dat woord kan ik omarmen: graag op mijn eigen wijze!
In mijn volkstuin vind ik het heerlijk, dat je zelf mag bepalen wat je er verbouwt en hoe je het onderhoudt. Als er aan het tuinhuisje iets gedaan moet worden, doe ik dat het liefst zelf.
Ook de woorden zelfstandig, in mijzelf gekeerd en zelfreflectie zijn op mij van toepassing.

Terwijl ik opgroeide, werd zelf bedenken en beslissen erg belangrijk voor mij. Wat dat betreft heb ik zo’n geluk gehad met mijn ouders, die dat toelieten en mijn verantwoordelijkheidsbesef stimuleerden. Ook de tijd heb ik meegehad, de emancipatie en de vrouwenbeweging van de jaren ’70.

Het stukje ‘aut’ in het woord autisme komt van het Griekse woord ‘auto’, wat zelf betekent. Er zijn dus waarschijnlijk meer autisten voor wie dat belangrijk is.

Ik klaag wel eens dat ik me vroeg oud voel, niet alles meer kan doen o.a. door pijn in mijn gewrichten.
Maar ik ken ook iemand die iedere ochtend in bed moet liggen wachten, totdat iemand van de Thuiszorg haar eruit komt halen, wassen, aankleden.
Dan besef ik dat ik beter dankbaar kan zijn, voor alles wat ik nog zelf kan doen!

Vrieda

Een gedachte over “Zelf doen!

  1. Mijn zinnetje was ‘Mietje zelf doen’. (Ik heet Anne-Marie.) Als iemand me dingen uit handen neemt raak ik het contact kwijt met wat er gebeurt. Ik zie het gebeuren maar het wordt dan één van de vele dingen in de zee van prikkels in plaats van iets dat ik zelf aanraak, initieer, tot stand breng. Het is dan niet meer van mij. Bovendien wilde ik waarschijnlijk ook gewoon laten zien dat ik het kon. Zo denk je daar als kind natuurlijk niet over, maar zo ervaar ik het nu.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s