Puzzelen

Sinds enige tijd ben ik weer helemaal verslingerd aan legpuzzels van 1000 stukjes. Het geeft een geluksgevoel, iedere keer als ik een stukje leg op de plaats waar het hoort.
Uit de column van Esther Gerritsen*: “Duizend maal iets op de juiste plek leggen doet iets met een mens.” Ze vergelijkt puzzelen met het opruimen van je huis, een huishouden waarin alles op z’n plek ligt.
Orde, overzicht en structuur vind ik erg belangrijk, in mijn huis en bij alles wat ik doe. Wanneer ik in een rommelige omgeving ben, en daar niet iets van orde aanbreng, kan me een soort van paniek overvallen.

In mijn eerste blog vergeleek ik de ontdekking dat ik autistisch ben met “als een puzzel die eindelijk af is, zodat je kunt zien wat het plaatje voorstelt”.
Nu, een paar maanden later, klopt dit niet meer. Wat het precies inhoudt om autistisch te zijn, het volledige plaatje, heb ik nog lang niet. Veel moet nog ontdekt worden en op z’n plek vallen. Al mijn herinneringen moeten herzien worden, mijn zelfbeeld en identiteit, al mijn contacten, activiteiten en relaties.
Een vriendin blijkt niet met mij mee te willen in mijn ontdekkingen, ze vindt mijn vroegere ‘ik’ veel sympathieker en prettiger in de omgang. Mijn passie voor de Spaanse taal, en de wil om het te leren, verdwijnt. Het beoefenen van Mindfulness trekt me niet meer aan.

Ik heb een nieuwe passie, en dat is puzzelen met mijn autisme.

Vrieda

* in de VPRO-gids van deze week: ‘Opgeruimd’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s