Zingen!

Gisteren heb ik met veel plezier gezongen in een workshop stemexpressie.
Dat ik houd van zingen, wist ik al langer. Ik heb veel koren uitgeprobeerd, maar vond het koorzingen nooit bij mij passen. Omdat mijn stem een alt is, zing ik in een koor altijd de tweede stem, nooit de melodie. Dat heeft ook vaak iets droevigs, als alt zing je in mineur.
Dirigenten zijn niet duidelijk, en tijdens het eindeloze herhalen van de verschillende stempartijen wordt er veel gekletst. Stilte vind ik veel prettiger, en concentratie.

Dat heb ik in de workshop allemaal gevonden. We konden al luisterend en improviserend onze stemmen gebruiken. Het trillen dat mijn stem teweeg bracht, voelde ik in mijn borstkas. Daardoor kwam het trillen dat ik in mijn lichaam heb opgeslagen, veroorzaakt door stress en geluidsoverlast, tot rust. Na een uur zingen, voelde ik me al helemaal ontspannen.

In mijn zoektocht naar een passende therapie (zie ook mijn blogbericht ‘Na de diagnose’) om mijn stress en angsten op te lossen, had ik al eerder gedacht aan een vorm van lichaamswerk. Emotioneel lichaamswerk is mij altijd goed bevallen, maar dat wordt nergens in de buurt meer gegeven. PMT, Psychomotore therapie, zou een manier kunnen zijn, dat heb ik nog niet onderzocht.

Dat zingen hetzelfde effect kan hebben, is een mooie ontdekking!

Vrieda

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s