Nieuwe kansen

Vanochtend heb ik weer meegelopen met onze club Nordic Walking. Nadat ik in de kerstvakantie 2 weken voornamelijk alleen thuis had gezeten, was het heerlijk om er weer eens uit te gaan, uit te waaien.
Wij zijn een groep dames, onder leiding van een sportdocent.
Na afloop wordt er gezamenlijk koffie gedronken. Dat vind ik soms een lastige sociale situatie, waarin ik me niet op mijn gemak voel. De favoriete gespreksonderwerpen zijn wat andere mensen deden en zeiden: familie, buren, kennissen. Of het gaat over het weer, een vakantie, iets wat iemand in de krant heeft gelezen. Dit soort koetjes-en-kalfjes-gesprekken maken me vaak gespannen, ik heb er geen zin in, weet niks terug te zeggen, reageer niet enthousiast genoeg. Dan kijk ik een andere kant op, en ben bang dat ze me raar vinden.

Vanochtend viel het mee. Het onderwerp van gesprek was groepsreizen, en daar had ik net een interessant artikel over gelezen. Aan de dames naast me zag ik, dat ik volledig werd geaccepteerd en dat ze konden instemmen met wat ik zei. Het voelde heel prettig om zo mee te kunnen doen in de groep. Ik besefte dat deze ervaring voortkwam vanuit een soort ‘nul-positie’, een terugschakeling naar afwachten, niets verwachten, bijna onderdanig gedrag. Dat werd wel op prijs gesteld, waarschijnlijk word ik door hen vaak ervaren als arrogant.

Doorgaans heb ik de neiging (gehad) om teveel te verwachten van mensen, ik leg de lat te hoog. Wanneer het niet gaat zoals ik verwacht of graag wil, haak ik dan helemaal af.
Dit was anders, het voelde als een nieuwe kans. Een manier om opnieuw mijn weg te vinden in sociale situaties.

Vrieda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s