Asperger of PDD-NOS?

Nadeel van de diagnose ‘Autisme’ (ASS, afkorting van Autisme Spectrum Stoornis) is, dat het Spectrum erg breed is. Het bevat ook mensen met klassiek autisme of een verstandelijke beperking, en daarin herken ik mij absoluut niet!
Het gebeurt me regelmatig dat wanneer ik vertel dat ik autisme heb, ik als reactie krijg: “o, maar dan zeker wel een lichte vorm”.
Officieel kan dat niet, je hebt het of je hebt het niet. Maar die mensen hebben ergens toch gelijk, vind ik.
De diagnose ‘Autisme’ kreeg ik in 2018, met de criteria van DSM-V (DSM 5). Was dat onderzoek 5 of 10 jaar eerder gebeurd, dan was de voorganger DSM-IV daarvoor gebruikt.
Dan was er wellicht uitgekomen dat ik Asperger of PDD-NOS heb, beide categorieën voor mensen met normale of hoge intelligentie, die een redelijk normaal leven kunnen leiden. De verschillen worden duidelijk uitgelegd op de website van de hersenstichting: https://www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/hersenaandoeningen/syndroom-van-asperger

Er zou, wat mij betreft, een nadere aanduiding moeten komen van welk soort stoornis en beperkingen je hebt. Dat zou het duidelijker maken.

En een lichte vorm van autisme? Ook al valt het de buitenwereld minder op, zelf heb ik er veel last van, en altijd gehad.

Vrieda

Een leuke website, waar ik veel herkenning bij vind, is: https://www.aspergersyndroom.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s