Alleen

Hoe zou het zijn als er (bijna) geen mensen meer waren?
Ik fantaseer daar weleens over, bijvoorbeeld terwijl ik op een vroege zondagochtend door de uitgestorven straten fiets. Zo heerlijk rustig, geen mensen, geen auto’s, je kunt de vogels horen zingen.
Dit thema wordt ook wel gebruikt in films en in boeken, bijvoorbeeld het prachtige ‘De wand’ van Marlen Haushofer. Een vrouw ontdekt dat ze waarschijnlijk de enige overlevende is van een Ramp. Ze weet zich vervolgens goed te redden, en vindt het moeilijkste aan de situatie dat ze niemand heeft om mee te praten, haar gedachten te delen.
In een romanreeks die zich afspeelt in de prehistorie leeft de hoofdpersoon een aantal jaren alleen, met dieren als gezelschap. Wanneer ze andere mensen ontdekt, zijn dat er niet meer dan wat kleine groepen, her en der verspreid over grote afstanden.
Dat lijkt me wel wat. Ik woon aan de rand van de Randstad en vind het vaak veel te druk om me heen. Verhuizen naar het oosten van het land, waar minder mensen wonen, zou een optie zijn.
In het algemeen heb ik geen hoge dunk van mensen. De meesten zijn dom en maken verkeerde keuzes, ik zou ze niet missen. Eigenlijk mag ik dat niet zeggen, maar ik denk het wel.

Als ‘echte’ autist ben ik graag alleen, bijvoorbeeld in mijn volkstuin. Soms maak ik een praatje met de mensen in de buurtuinen, maar er zijn ook dagen dat ik niemand spreek. En dat vind ik heerlijk.
Hoe zou het zijn om altijd alleen te zijn? Wil ik dat echt?
Nee, ik heb toch vaak behoefte aan gezelschap en kan er soms van genieten: samen aan iets werken, bij een vriendin zijn, aardige mensen die mij helpen, samen lachen, het gevoel hebben dat ik ergens bij hoor waar ik bij wil horen. Bij mijn familie zijn. Voor iemand zorgen.
En wat betreft de mensen die iets verder van mij af staan: er zijn natuurlijk ook voorvechters van het goede, inspirerende leraren en helden.
Laat ik me daar maar op focussen, dan heb ik er weer zin in.

Vrieda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s