Vluchten kan niet meer

Het is 30 december. Er wordt om me heen al volop geknald. Soms zo hard en dichtbij, dat ik een schok door mijn lichaam voel gaan en nog lang zit na te trillen. Mijn hart slaat sneller, van de schrik maar ook van boosheid: wat is dit voor waanzin, dat mensen wordt toegestaan om een woongebied om te vormen tot oorlogsgebied? Al de hele maand gebeurt dit af en toe, maar vandaag is het wel heel erg. Ik denk met angst en beven aan morgenavond, hoe erg zal dat wel niet worden?
De overheid heeft tegen de burgers gezegd: “zoek het zelf maar uit” en ze opgescheept met de verantwoordelijkheid om onze mede-burgers aan te spreken en zelf voor politieagent te gaan spelen.
Ja, haha. Net of dat zal werken. Geef de burgers een gezamenlijke verantwoordelijkheid zonder overheidstoezicht, en wat krijg je dan? Wild-west, een post-apocalyptische samenleving met het recht van de sterkste. In dit geval de jonge mannen, die er op los mogen knallen.

Oudejaarsmiddag, ik tel de uren af die het nog duurt. Ik kijk tv om afgeleid te zijn, niet steeds te wachten op de volgende knal. Gelukkig heb ik net een nieuwe serie ontdekt, waarvan ik 6 afleveringen achter elkaar kan zien.
Vanavond zal ik mijn oordopjes indoen en me met de katten en de tv terug trekken in de slaapkamer. En proberen vroeg te gaan slapen.

Het verstoppen in mijn huis lijkt op dat van afgelopen zomer, toen het zo warm was. Binnen probeerde ik het zo koel mogelijk te houden, te wachten tot het over was. Vluchten kon niet meer.

Op 1 januari zal ik weer een wandeling gaan maken, dat durfde ik de afgelopen dagen niet. In het park komen de vogels dan langzamerhand bij van de doorstane angst. Ze schijnen rond de jaarwisseling op te vliegen en urenlang in de lucht te blijven, totdat het weer veilig genoeg lijkt om neer te strijken. Ik kan weer diep ademhalen en genieten van de buitenlucht, de trilling die nog in mijn lijf zit, zal langzaam wegebben.
Over 11 maanden begint deze hel opnieuw.

Vrieda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s